Homify In 7 stappen naar een Scandinavisch interieur


Op homify zie je regelmatig mooie huizen met een Scandinavisch interieur en we kunnen ons dan ook goed voorstellen dat je deze look maar al te graag overneemt in je eigen woning. Het is ook niet gek dat we deze trend steeds vaker terug zien in winkels, op televisie en in tijdschriften. Maar wat houdt deze stijl nou precies in? En hoe kun je de typische minimalistische, simplistische trend in je eigen huis creëren zonder je hele huis en interieur om te bouwen? Het lijkt lastig, maar eigenlijk hoef je maar een aantal simpele stappen te volgen.

In dit Ideabook hebben we een aantal kenmerken verzameld die jou helpen bij het realiseren van het Scandinavische interieur. Met behulp van onderstaande tips wordt het heel gemakkelijk om deze moderne look thuis over te nemen.

Kijk en lees mee en laat je inspireren!
1. Minimalisme is key in een Scandinavisch interieur
scandinavische Woonkamer door superpozycja architekci
superpozycja architekci
SUPERPOZYCJA ARCHITEKCI
Een Scandinavisch interieur straalt voornamelijk rust en comfort uit. Verder kenmerkt de Scandinavische inrichting zich door een minimalistische en authentieke stijl. Daarnaast zijn aandacht voor details, moderne innovaties en gebruiksvriendelijkheid ook erg belangrijk binnen een Scandinavische interieur. Bovenstaande foto geeft een duidelijk voorbeeld van deze moderne trend. Het komt er eigenlijk op neer dat binnen deze stijl gewerkt wordt vanuit een aantal basisprincipes, namelijk: strakke lijnen, vakmanschap, handwerk en duurzaamheid. Houd je vast aan deze basis binnen een Scandinavisch interieur, en je kan bijna niet verkeerd gaan!
2. Het belang van licht in een Scandinavisch interieur
scandinavische Woonkamer door superpozycja architekci
superpozycja architekci
SUPERPOZYCJA ARCHITEKCI
In Scandinavische landen zijn de dagen redelijk kort en kan het dan ook vrij snel donker worden. Het gebruik van lichte kleuren binnenshuis kan dit deels compenseren maar ook ramen zijn een belangrijke factor. Er wordt vaak gekozen voor het plaatsen van grote ramen en/of veel glas. Bij een Scandinavisch interieur wordt er vaak voor gezorgd dat de ruimtes open, licht en ruimtelijk zijn. Een erg goed voorbeeld is bovenstaande foto van een gerenoveerd pand waarbij de authentieke balken en een deel van de muren gespaard zijn gebleven. Er zijn een aantal gigantische dakramen geplaatst (ook te zien op de eerste foto in dit Ideabook) en er is gebruik gemaakt van de hoogte door geen (verlaagd) plafond te plaatsen. Wat een geweldige sfeer!
3. Geschikte kleuren voor een Scandinavisch interieur
scandinavische Studeerkamer/kantoor door INT2architecture
INT2architecture
INT2ARCHITECTURE
De kleur die in een Scandinavisch interieur veelal aangehouden wordt is wit, deze kleur wordt gebruikt als basis voor de inrichting. De witte basis van een Scandinavisch interieur wordt vaak aangevuld met natuurlijke materialen (waarover later meer) en kalme, neutrale tinten. Denk bijvoorbeeld aan grijze nuances, pasteltinten en hier en daar een opvallend zwart accent. Om wat contrast in een Scandinavisch interieur aan te brengen wordt ook wel eens gekozen voor het toevoegen van geometrische printjes, zolang ze maar niet afleiden van de functionele inrichting. Het grote voordeel van deze kleurnuances is dat er eindeloos veel combinatie mogelijkheden zijn, leef je uit!
4. Kies voor een Scandinavisch interieur de juiste materialen
scandinavische Woonkamer door Bartek Włodarczyk Architekt
Bartek Włodarczyk Architekt
BARTEK WŁODARCZYK ARCHITEKT
Kenmerkend voor een Scandinavisch interieur is het gebruik van materialen met een hoge kwaliteit. Dat is dan ook wat de meubels altijd uitstralen; kwaliteit en functionaliteit samengebundeld in een simplistisch design. Meubels voor een Scandinavisch interieur hoeven echter niet meteen extreem duur te zijn, ze bestaan er in verschillende prijsklassen. Zo kun je terecht bij designer zaken maar ook bij goedkopere ketens vind je momenteel enorm veel items in de bekende Scandinavische stijl. Veel gebruikte materialen zijn hout, kunststof, geverfd staal en luxe textiel soorten. Ook de accessoires en decoratie worden zorgvuldig uitgekozen, zodat ze altijd zullen bijdragen aan de algehele sfeer in de woning. Hieronder lees je meer over de keuze voor natuurlijke elementen in een Scandinavisch interieur.

In dit Ideabook vind je trouwens nog meer Scandinavische ideeën voor in huis.
5. De liefde voor natuurlijke elementen in een Scandinavische inrichting
Marokkaanse Poef Wit: scandinavische Woonkamer door House of Khmissa
House of Khmissa
HOUSE OF KHMISSA
Waar veel mensen bang voor zijn, is dat een simplistische en minimalistische inrichting kil kan zijn, dit is bij een Scandinavisch interieur juist niet het geval! Door de zachte kleurencombinatie, het gebruik van verschillende hoogwaardige materialen en de inval van licht oog het juist warm en uitnodigend. In een Scandinavisch interieur wordt bovendien vaak gekozen voor het toevoegen van materialen als hout, natuursteen, planten en (nep) bont. Denk bijvoorbeeld aan een goed houten vloer, accessoires van marmer, warme kleden van (nep) bont en lampen of salontafels van staal.

De foto’s in dit Ideabook geven een goed beeld van wat hiermee precies bedoeld wordt. Op bovenstaande foto zien we natuurlijke elementen terugkomen in de vorm van accessoires. Een leren poef en kleine, houten decoratie. Planten, bloemen en takken doen het ook altijd erg goed! Juist het contrast van al deze diverse materialen zorgt voor een mooi samenhangend geheel. Wat vind jij?
6. De perfecte meubelstukken voor een Scandinavisch interieur
Open Minded: scandinavische Woonkamer door Studio Jolanda van Goor
Studio Jolanda van Goor
STUDIO JOLANDA VAN GOOR
Op bovenstaande foto zien we een nachtkastje dat perfect past bij een Scandinavisch interieur. Heel verrassend: het item is afkomstig van een expert van Nederlandse bodem. Het meubelstuk is namelijk een ontwerp van Studio Jolanda uit Heerhugowaard. Zij specialiseert zich in het designen van functionele producten waar mensen blij mee zijn. Een combinatie van natuurlijke elementen en de hectiek van de stad staan daarbij vaak centraal.

Dit is precies waar echte Scandinaviërs van houden; een strakke, moderne inrichting met natuurlijke elementen. Poespas, franjes en andere frutsels zijn in een Scandinavisch interieur uit den boze! Kies bijvoorbeeld voor een bed van pallets, meubels met natuurlijke elementen en strakke lijnen met hier en daar een ultra modern design element. Hoewel meubels in Scandinavische stijl een sterke uitstraling hebben, zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je er vele kanten mee op – ongeacht je stijl.
7. Typische accessoires voor een Scandinavisch interieur
Bykimshop : scandinavische Woonkamer door bykimshop
bykimshop
BYKIMSHOP
Zoals eerder genoemd in dit Ideabook, wordt een Scandinavisch interieur vaak afgemaakt door het toevoegen van bijzondere, opvallende accessoires. Doordat het kleurthema vaak redelijk naturel is, mogen de accessoires echte eyecatchers zijn!

Op bovenstaande foto zien we voorbeelden die vaak terugkomen in een Scandinavisch interieur. Marmer en natuursteen zien we vaak terug in de vorm van kaarsenhouders, vaasjes, potjes of bijvoorbeeld onderzetters. Geometrische prints en vormen zijn hierbij erg trendy! Het kussen met de geometrische print die we op deze foto zien is dan ook perfect voor een Scandinavisch interieur. Qua planten kiest een liefhebber voor deze stijl natuurlijk niet voor de typische Hollandse kamerplanten. Nee, bij een Scandinavisch interieur gaat de voorkeur uit naar vetplantjes, cactussen, kleine boompjes of losse takken. Wij zijn fan!

Tot zover dit Ideabook vol inspiratie voor een perfect Scandinavisch interieur. Mocht je nou op zoek zijn naar nog meer Scandinavische wooninspiratie, bekijk dan zeker even deze foto’s.